De tuin als verlengstuk van de woning.

Zodra het weer het toelaat, neemt de tuin de functie van de woonkamer, de speelkamer en de keuken over. Gasten worden er getrakteerd op de heerlijkste maaltijden, kinderen spelen in het zwembad en de ouders relaxen in de buitenspa of de hottub.
Het buitenleven gaat door tot in de late uurtjes, bij de tuinhaard en de sfeervolle buitenverlichting.
 
De stijl en de sfeer in de tuin wordt steeds vaker afgestemd op de inrichting van de woning. Vandaar de ruime keuze in tuinmeubilair en de grote verscheidenheid aan materialen voor de tuin.

De nieuwste trend is: Groot. Steeds vaker worden grote ornamenten toegepast in de vorm van klassieke stenen vazen en grote kunststof bloempotten met ingebouwde verlichting. Ook het meubilair heeft grote afmetingen. Tuintafels voor 12 personen en tuinbanken waarop vijf volwassenen plaats kunnen nemen zijn in. Kunst kan ook een mooie aanvulling zijn in de tuin. Kunstenaars weten hoe hun beelden het mooist tot hun recht komen, vraag dus advies over de manier van presenteren aan de maker zelf. Via BeeldSpot.nl kun je alvast kennis maken met een groot aantal kunstenaars.

Ga je plannen maken voor je tuin, neem dan de tijd om na te denken en inspiratie op te doen. Je kunt bijvoorbeeld, als je dat leuk vindt, een cursus tuinarchitectuur volgen.

Na een verhuizing is het raadzaam de tuin een jaar te laten zoals hij is. Leer de tuin kennen in al haar seizoenen. En ga na welke activiteiten er plaatsvinden. Hoe de zonstand is en of de huidige beplanting bevalt. Lees veel over planten en bezoek tuinen van vrienden, showtuinen en openbare tuinen om inspiratie op te doen.

Zet vervolgens alle goede ideeën op papier. Deze uitgangspunten zijn heel belangrijk voor een goed tuinontwerp, waar je jarenlang plezier aan zult beleven.

Tuinontwerp

Zowel tuin- en landschapsarchitecten als hoveniers kunnen je helpen bij het opzetten van een goed tuinplan.
Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met tekenprogramma's zoals Davilex 3D, 3D huis en tuin, woningplan, 3D Tuin en Super Tuinarchitect.

Er zijn een aantal basisregels voor het ontwerpen van een tuin. De belangrijkste is: neem de tijd voor een goede voorbereiding en oriëntatie.

Enkele tips

Is de tuin breed en ondiep dan is het verstandig met een diagonale zichtlijn te werken, waardoor de tuin dieper oogt.
Een diepe smalle tuin wordt vaak verdeeld in verschillende "kamers". Ook het aanleggen van een slingerend pad met hoge beplanting of een pergola met klimplanten dwars in de tuin, waardoor het uitzicht wordt belemmerd, helpen de verhoudingen te verbeteren. Er onstaan bovendien spannende ruimten.
Een kleine tuin met fraai uitzicht kan worden vergroot door de achterwand of haag te voorzien van openingen met zicht op het achtergelegen terrein. Is het uitzicht minder fraai, dan kunnen bomen en beplanting het uitzicht camoufleren, maak alleen openingen naar mooiere delen van de omgeving.
Beplanting komt vaak beter uit wanneer er grotere groepen van één soort worden gebruikt.

Tuinsoorten en kenmerken

- Watertuin: fonteinen, strakke- , natuurlijke- en zwemvijvers.
- Rotstuin: rotsplantjes en steenpartijen met kabbelende stroompjes.
- Stadstuin: meestal omsloten door vier muren.
- Landelijke tuin: ruim van opzet met natuurlijke borders en wilde planten.
- Romantische tuin in Cottagestijl: vooral kruiden en kruidachtige planten, groenten gewassen en fruitbomen.
- Engelse tuin: slingerpaden, vijvers die op beken lijken, schijnbaar willekeurig over het terrein verspreide bosschages, klassieke beelden en tempels.
- Franse tuin: symmetrisch van opzet met geschoren hagen in strakke lijnen.
- Bloementuin: geurende bontgekleurde borders en pergola's begroeid met rijk bloeiende klimplanten.
- Schaduwrijke tuin: bomen, rododendrons en varens.
- Daktuin: bloembakken, potten en houten vlonders.
- Grindtuin: paden en vakken van grind, houten vlonders, vijvers en siergrassen.
- Japanse tuin: bijzondere waterpartijen, stroompjes, bamboe, mos, orchideeën, stenen en oosterse elementen.
- Beeldentuin: gazons, slingerpaden, borders met groenblijvende planten en een beeldenroute.
- Parktuin: gazons, grote loofbomen, rododendrons, paden en vijvers.
- Groentetuin of Moestuin: kas of serre en groentebedden.
- Ecologische tuin: een perfecte organische kringloop.

Tuinaanleg

Ook voor het aanleggen van de tuin kun je een hoveniersbedrijf inschakelen, maar zelf doen is natuurlijk wel een uitdaging. Als het bestraten, timmeren of het grondwerk een probleem is, kun je dat alsnog uitbesteden aan vakmensen.
Je begint met het storten van betonnen funderingen voor paden, terras, tuinmuur of tuinhuisje. Hierna kun je gaan bestraten, metselen, trappen aanleggen, kiezel- grind- of houtsnipperpaden aanleggen, omheiningen, pergola's, priëlen of berceaus bouwen.
Als de bouwwerkzaamheden achter de rug zijn kun je het gazon aangeleggen en de bomen en planten planten.

De natuur en heel veel water doen de rest. Geniet van elke groeifase en heb nog even geduld. Je zult zien dat de tuin er binnen twee jaar al heel anders uitziet.

Beplanting en tuinonderhoud

Elke plantensoort heeft zijn eigen voorkeur voor voeding, zon/schaduw en de hoeveelheid water. Wil je een groeizame tuin, houd dan bij de keuze van de beplanting rekening met de plaatselijke bodemgesteldheid en bezonning.

Als je het beplantingsplan maakt, let dan ook op het onderhoud van de tuin. Wil je weinig onderhoud, kies dan voor grote groepen planten van één soort. Bodembedekkers onder de heestervakken zorgen ervoor dat onkruid nauwelijks kans krijgt en maakt het wieden op den duur overbodig.Deze informatie is onderdeel van de online interieur workshop van WoontNet