Tekenprogramma's

Niemand wil voor verrassingen komen te staan.
Is het effect van een lekker volle kleur op een wand van te voren goed in te schatten? Voor de beginnende stylist is dat zeker niet eenvoudig. En je wilt toch niet voor verrassingen komen te staan als de schilder zijn werk al gedaan heeft?

Ook het ruimtelijk effect van een muurdoorbraak, een nieuw raam in een gevel of de keuze van het soort trap kan in de praktijk verrassend uitvallen ...... en helaas niet atijd positief!

Als je geen aangeboren talent voor schetsen hebt, dan kun je je tegenwoordig toch meten met de beste binnenhuisarchitecten.
Met behulp van 3D-tekenprogramma's kun je een plattegrond maken van je kamer of hele woning en met een enkele druk op het toetsenbord door de computer om laten zetten in een perspectief tekening.
 
Let wel: tekenen met de computer is niet eenvoudig en soms tijdrovend.
Laat je echter niet ontmoedigen! Want heb je eenmaal de plattegrond getekend, dan kun je in een handomdraai vele variaties maken voor de indeling, de afwerkingen en de kleuren.Professionele tekenpakketten

Met behulp van 3D-tekenprogramma's kun je op een eenvoudige manier plattegronden omzetten in 3D tekeningen.
Er is echter een groot verschil in de hanteerbaarheid van de aangeboden tekenpakketten.
De professionele programma's zijn minder geschikt voor onervaren tekenaars. Deze pakketten hebben veel opties, zoals zelf bibliotheken met interieurelementen (kasten, stoelen enz.) op te zetten. Daarnaast is er veel aandacht voor bouwkundige aspecten.
De functie's zijn echter te uitgebreid om snel aan de slag te kunnen. Wie al tekenervaring heeft op de computer zal zich met een eenvoudig werkboek wegwijs kunnen maken in het programma, maar veelal is een cad-tekencusus noodzakelijk.
Voorbeelden van deze programma's zijn: AutoCAD, ArchiCAD en VectorWorks.

Doe-het-zelf pakketten

Er zijn ook eenvoudigere programma's beschikbaar waarmee je plattegronden kunt tekenen en deze vervolgens kunt omzetten in ruimtelijke tekeningen. Meestal kunnen er verschillende standpunten worden gekozen.

De plattegronden kun je indelen met meubels uit de bibliotheek van het programma. Deze programma's worden vaak gratis aangeboden door keukeninrichters en badkamer- of sanitairzaken.
 
De volgende programma's zijn via internet gratis te downloaden: MyFloorplanner, Woningplan, 3D roomplanner, 3D keukenplanner en online badplaner (de laatste met één n).

Ook worden 3D-programma's aangeboden via internet, in woonbladen en in de boekhandel zoals:
Super Architect 3D Pro, 3D Interieur, 3D Huis en Thuis, 3D Huis & Interieur, 3D Huis, 101 Woonideeën CD-rom, wonen Deluxe, 3D interieur 2000 en vooral SketchUp.

Met deze programma's kun je kleuren en materialen voor o.a. de wanden, de vloeren en het plafond toevoegen.
Ook kun je de lichtpunten aangeven, waardoor schaduw in de 3D-tekening wordt weergegeven.

Overzicht

Professionele programma's: AutoCAD, ArchiCAD, VectorWorks.
Betaalde programma's: Super Architect 3D Pro, 3D Interieur, 3D Huis en Thuis, 3D Huis & Interieur, 3D Huis, 101 Woonideeën CD-rom, wonen Deluxe, 3D interieur 2000, SketchUp.
Gratis programma's: MyFloorplanner, Woningplan, 3D roomplanner, 3D keukenplanner en online badplaner.

Let op als u een programma wilt kopen: prijsverschillen (voor dezelfde versie van hetzelfde tekenprogramma) tot 50% zijn niet uitzonderlijk!

Deze informatie is onderdeel van de online interieur workshop van WoontNet